شناخت از خود یکی از مهمترین مواردی است که متاسفانه در دوران نوجوانی به ما آموزش داده نمی‌شود و انگار موضوعی بدیهی است که باید همه آن را بدانیم. اکثر تصمیم‌های سرنوشت‌ساز زندگی‌مان را هم در همان دوران می‌گیریم. دورانی که شناختی از خود نداریم باید با انواع و اقسام هدف‌گذاری‌ها و تصمیم‌های بزرگ، سرنوشت زندگی‌مان را رقم بزنیم.

من در دورانی که پس از شکست‌های زیاد و گم کردن مسیر، توانستم با نگاهی به آنچه از کودکی تا آن زمان به دست‌ آورده بودم، با نگاهی به استعدادها و توانمند‌ی‌هایم و همچنین عوامل دیگر، تلاش کردم و می‌کنم تا بتوانم در راستای همان مواردی که به آنها رسیده‌ام و با داشتن و در مسیر بودن آنها فردی مفیدتر و خوشحال‌تر برای جامعه و خودم هستم قدم بردارم.

یکی از مهمترین مواردی که به من کمک کرد و هنوز هم کمک می‌کند تا در این مسیر، راه را اصلاح کنم، کتاب‌هایی است که در زمینه توسعه فردی و خودشناسی مطالعه می‌کنم. امروز تصمیم دارم تعدادی از این کتاب‌ها را برای شمایی که می‌خواهید تغییری در زندگی ایجاد کنید معرفی کنم تا با هم و در کنار هم با مطالعه این کتاب‌ها و کتابهایی بیشتر از این لیست، افرادی هدفمندتر و با شناختی دقیق‌تر از خودمان باشیم.

خودشناسی

آلن دوباتن را خیلی از ما با کتاب «جستارهایی در باب عشق» می‌شناسیم. نویسنده‌ای که تحصیل در رشته دکتری فلسفه را رها کرد تا مدرسه زندگی‌اش را تاسیس کند. مدرسه‌ای که در آن فلسفه را به زبان ساده و با شیوه‌های مختلف به همه آدم‌ها با هر سطح دانشی یاد می‌دهد تا بتوانند زندگی بهتری را تجربه کنند.

کتاب خودشناسی هم یکی از کتاب‌های مجموعه مدرسه زندگی است که در آن درباره مفهوم خودشناسی در ۶ بخش کلی صحبت می‌کند. بخش اول درباره این است که از خود بی‌خبری در عمل به چه معناست و هر کدام از ما چقدر واقعا خودمان را می‌شناسیم. بخش دوم درباره تعمق فلسفی است. بخش سوم هویت عاطفی هر کدام از ما را بررسی می‌کند و با خواندنش می‌توانیم ریشه‌های واکنش‌های عاطفی‌مان را پیدا کنیم. بخش چهارم درباره موضوع مهم روراستی و طفره‌روی است. چیزی که در فرایند روانکاوی هم به کرات دیده می‌شود که فرد در واقعیت با خودش هم روراست نیست و خیلی از ویژگی‌های خوب و بدش را نمی‌تواند بپذیرد. بخش پنجم درباره قضاوت‌های هر فرد درباره خودش است و بخش نهایی هم شک‌گرایی عاطفی نام دارد.

زبان این کتاب بسیار ساده است. اما اطلاعات صحیح و دقیقی در اختیار ما قرار می‌دهد.

خودت را به فنا نده

اگر شما هم به دنبال تلنگرهایی محکم هستید تا بتوانید به خودشناسی برسید و نسخه‌ای بهتر از خودتان بسازید، کتاب «خودت را به فنا نده؛ کمتر فکر کنم و دل به زندگی بده» کتابی است برای شما. نویسنده این کتاب یعنی گری جان بیشاپ که نویسنده‌ای اسکاتلندی است،  از شما می‌خواهد خودگویی‌های بیهوده درباره توانایی‌هایتان را پایان دهید و بیدار شوید و توانایی‌هایتان را کشف کنید. تعهد همیشگی بیشاپ به ایجاد انگیزه در مردم برای اِعمال تغییر واقعی در زندگی خودشان، همیشه و همه‌جا انگیزه راهش بوده. روش او ساده و بدون دنگ‌وفنگ است که همین باعث شده هر روز بر علاقه‌مندانش اضافه شود و کتابش کاربردی جهانی و همگانی داشته باشد.

یکی از مواردی که در این کتاب به آن پرداخته می‌شود، گفتگوی ذهنی است. در واقع ما هر خصوصیت و ویژگی‌ای که داشته باشیم، با خودمان گفتگو می‌کنیم و این همان موضوعی است که در این کتاب از ما می‌خواهد از آن استقبال کنیم و آن را در جهت رشد خود به کار بگیریم.

در مقدمه کتاب می‌خوانید: «در این کتاب دست‌چینی از اظهارنظرهای شخصی دربارهٔ اختیارداشتن، زندگی‌بخشیدن، متعالی‌بودن و جسارت‌داشتن جمع کرده‌ام تا با عمل به آنها، در زندگی‌ات هر روز بهتر و بهتر شوی. همچنین صحبت‌ها و گفتارهایی از فلاسفه، شخصیت‌های مهم تاریخی، و نکته‌هایی از یافته‌های علمی هم در این کتاب خواهی یافت که همهٔ آنها به نگرشت پروبال بیشتری می‌دهند. درحالی‌که همهٔ این موارد خوب و عالی هستند، اما تنها راهِ مطالعه و تعامل با این کتاب این است که آن را در خودت جستجو کنی، و گفته‌هایم را امتحان کنی.»

موهبت کامل‌ نبودن

زندگی کردن باتمام‌ وجود انتخابی نیست که در یک مقطع زمانی اتفاق بیافتد و بعد هم کنار گذاشته شود، بلکه یک جریان است. جریانی که باید آن را درک کنیم و دانسته با آن روبرو شویم. به قول نویسنده کتاب: «در واقع من آن را سفری می‌دانم که تا پایان عمر ادامه دارد.» برنی می‌گوید که هدفش از این کتاب معرفی و شفاف‌سازی گزینه‌هایی است که زندگی کردن باتمام‌ وجود را ممکن می‌کنند.

ما قبل از هر سفری، برای آن برنامه‌ریزی می‌کنیم و توشه سفر و وسایل مورد نیاز را تدارک می‌بینیم. حالا سوال این است که برای زندگی کردن و عشق ورزیدن از موضع ارزشمندی، به چه چیز نیاز داریم؟ چگونه با کامل نبودن خود روبه‌رو می‌شویم؟ چگونه ویژگی‌های مورد نیاز را پرورش می‌دهیم و موانع را کنار می‌زنیم؟ پاسخ تمام این پرسش‌ها این است: شجاعت، شفقت و پیوند؛ این زاد و توشه‌ای است که در سفر زندگی بدان نیاز داریم

دیدگاهی وجود نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *